Prediktiv memetik, 7.5 hp

Predictive Memetics, 7.5 credits

7FIEI23

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Kursens syfte är att ge forskarstuderande en djupgående förståelse för prediktiv memetik och dess tillämpningar inom samhällsvetenskapliga studier. Genom att kombinera teoretiska kunskaper med praktiska färdigheter inom prediktiv modellering och dataanalys, syftar kursen till att utrusta deltagarna med de verktyg som krävs för att effektivt analysera och förutsäga spridningen av kulturella egenskaper i olika sammanhang. Kursen ges på engelska.

Kursstart hösten 2024

Anmälan

https://forms.office.com/e/VQhtsyF5RU

Kontaktinformation

Behörighetskrav

Antagen till forskarstudier. Det är nödvändigt att doktoranden har grundläggande kunskaper inom statistik.

Särskild information

Målgrupp

Forskarstuderande vid IEI har förtur till kursen, men forskarstuderande vid andra är välkomna i mån av plats.

Kursens syfte

Kursens syfte är att ge forskarstuderande en djupgående förståelse för prediktiv memetik och dess tillämpningar inom samhällsvetenskapliga studier. Genom att kombinera teoretiska kunskaper med praktiska färdigheter inom prediktiv modellering och dataanalys, syftar kursen till att utrusta deltagarna med de verktyg som krävs för att effektivt analysera och förutsäga spridningen av kulturella egenskaper i olika sammanhang.

Lärandemål

Efter avslutad kurs förväntas studenten:

  • Förstå och kunna redogöra för vad prediktiv memetik är.
  • Ha en förståelse för prediktiv memetiks relation till trender hos samhällsvetenskapliga fenomen och andra prediktionstekniker.
  • Kunna använda prediktiv modellering och dataanalystekniker presenterade i kursen för att förutsäga trender hos kulturella egenskaper i olika sammanhang.
  • Kunna analysera och tolka resultaten från prediktiv memetikforskning för att förstå och beskriva varför vissa kulturella fenomen sprider sig snabbare än andra.
  • Ha en utvecklad förmåga att kritiskt granska och förbättra modeller för att förutsäga kulturell diffusion med hjälp av memetiska principer.

Kursinnehåll

Kursen kommer att använda prediktiv modellering och dataanalystekniker för att förstå och förutsäga spridningen av kulturella egenskaper (exempelvis namn, hobbyer, mode, normer, politiska åsikter, teknologispridning, fördomar etc.) i olika sammanhang.

Kursen har en praktisk inriktning, med introduktion till prediktiv memetik som koncept, följt av ett projektarbete där fokus kommer att vara att identifiera memes för vilka det finns tillgängliga diffusionsdata. Därefter kommer målet att vara att identifiera egenskaper som kan förklara spridning och att modellera den hypotetiska spridningen, för att slutligen mäta hur väl modellen förutsäger spridningen.

Undervisnings- och arbetsformer

Kursen består av två delar. Den första delen består av föreläsningar för att introducera ämnet prediktiv memetik samt de metoder som används vid prediktiv modellering. Den senare delen består av ett inlämningsarbete som kan genomföras både i grupp och individuellt. Under den andra delen av kursen kommer också metoder inom prediktiv memetik läras ut löpande genom aktiv handledning av inlämningsarbetet.

Examination

Aktivt deltagande under kursen och inlämningsarbete som kan göras individuellt eller i grupp.

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Anges vid kursstart.

Övrig information

Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför utbildningen.

Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.

Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.

Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.