Analys av doktorsavhandlingar, 4.5 hp

Analysis of Doctorial Thesis with Respect to Theoretical, Methodological and Empirical Content, 4.5 credits

9FIBL15

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Kursens innehåll utgår från relevanta disputationer. Kursdeltagaren väljer i samråd med handledaren tre till fem seminarier och disputationer som man vill låta ingå i kursen.

Kontaktinformation

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs att man är antagen till forskarutbildning, eller har för området relevanta kunskaper som motsvarar behörighet att studera på forskarnivå, eller masterutbildning.

Lärandemål

Kursens övergripande syfte är att kursdeltagarna inom relevanta vetenskapliga områden visar systematisk förståelse av vetenskapliga arbetens innehåll och uppläggning samt dess bedömningsgrunder och -procedurer, med speciellt fokus på doktorsavhandlingar och disputationer.

Efter avslutad kurs ska doktoranden kunna:

  • redogöra för och kritiskt granska avhandlingars teoretiska, metodologiska och empiriska innehåll
  • redogöra för och kritiskt granska hur avhandlingar under disputation sätts in i ett vetenskapligt sammanhang.

Kursinnehåll

Kursens innehåll utgår från relevanta disputationer. Kursdeltagaren väljer i samråd med handledaren tre till fem seminarier och disputationer som man vill låta ingå i kursen.

Undervisnings- och arbetsformer

I anslutning till varje disputation ingår fyra moment. Inför disputationen anordnas ett förseminarium med avsikten att kursdeltagarna skall diskutera den aktuella avhandlingens förtjänster och brister. Det andra momentet består i att kursdeltagarna skall närvara vid disputationen. Vid det tredje tillfället, efterseminariet, kommenterar och diskuterar kursdeltagarna disputationens uppläggning och innehåll. Vid det fjärde kurstillfället, författarseminariet, närvarar avhandlingens författare och kursdeltagarna ges möjlighet att ventilera de frågor som aktualiserats vid de tidigare momenten.

Examination

Aktivt deltagande krävs i för-, efter- och författarseminarier samt närvaro vid disputationen. Närvaro är obligatorisk vid samtliga fyra moment som hör till respektive avhandling. Frånvaro vid högst ett moment kompenseras med skriftligt genomförd uppgift.

På kursen ges betyget godkänd eller underkänd.

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Litteraturen utgörs av tre till fem avhandlingar som läggs fram inom ämnen med utbildningsvetenskaplig relevans vid Linköpings universitet. Kursdeltagaren väljer i samråd med handledaren vilka avhandlingar som man vill låta ingå i kursen.

Övrig information

Ges löpande i samband med disputationer. Kontakta kursansvarig för mer information.