Klinisk hepatologi, 5.0 hp
Clinical Hepatology, 5.0 credits
8FO0140
Utbildningsnivå
ForskarutbildningBeskrivning
I kursen ingår grundläggande leveranatomi och -fysiologi samt patofysiologi, behandling och diagnostik av leversjukdomar. Syftet är att belysa hepatologi ur ett kliniskt och vetenskapligt perspektiv med fokus på olika aktuella och experimentella diagnostiska modaliteter.
Inget nytt tillfälle är planerat.
För ytterligare information, kontakta kursansvarig.
Kontaktinformation
-
Mattias Ekstedt
Examinator -
Patrik Nasr
Kursanvarig -
Stergios Kechagias
Kontaktperson -
Liselotte Lundberg
Administratör
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet till kurser på forskarutbildningsnivå har den som har
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper
Särskild information
För att kunna tillgodogöra sig denna kurs behöver den forskarstuderande ha ett forskningsområde där patienter med leversjukdom studeras. Kursen är primärt ämnad för forskarstuderande med ingen eller begränsad klinisk hepatologisk bakgrund.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
- redogöra för leverns normala struktur och funktion på molekyl-, cell-, vävnads-, organ-och organsystemnivå
- beskriva de vanligaste makroskopiska och mikroskopiska förändringarna vid akut och kronisk leverskada samt mekanismerna för deras uppkomst
- redogöra för de vanligaste orsakerna till akut och kronisk leverskada
- förklara behandlingsmetodernas verkningsmekanismer vid de vanligaste kroniska leversjukdomarna och komplikationer till dessa
- beskriva hur patienter med leversjukdom omhändertas inom öppen- och slutenvård
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
- föreslå diagnostiska metoder för att påvisa orsaken till avvikande laboratorieanalyser tydande på leverskada
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
- värdera olika diagnostiska metoders styrkor och begränsningar vid diagnostik och uppföljning av patienter med kronisk leversjukdom
- värdera hur olika diagnostiska metoder kan användas för att besvara forskningsfrågor inom klinisk hepatologi
Kursinnehåll
I kursen ingår grundläggande leveranatomi och -fysiologi samt patofysiologi, behandling och diagnostik av leversjukdomar. Syftet är att belysa hepatologi ur ett kliniskt och vetenskapligt perspektiv med fokus på olika aktuella och experimentella diagnostiska modaliteter.
Undervisnings- och arbetsformer
Inom Medicinska fakulteten utgör det studentcentrerade och problembaserade lärandet grunden i undervisningen. Studenten tar eget ansvar för sitt lärande genom ett aktivt och bearbetande förhållningssätt till lärandeuppgifterna. Lärarens roll är att stödja studenterna i detta arbetssätt.
Undervisnings- och arbetsformer i denna kurs är föreläsningar, basgruppen, klinisk auskultation, fältstudier och seminarier.
Examination
Kursen examineras med ett fördjupningsarbete med relation till den forskarstuderandes projekt. Fördjupningsarbetet inkluderar en fältstudie, skriftlig rapport och presentation vid ett seminarium. Utöver examinationen krävs även aktivt deltagande i obligatoriska moment. De obligatoriska momenten är klinisk auskultation och basgruppsarbete.
Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift.
Student som inte uppnått godkänt resultat erbjuds ett tillfälle till omexamination i anslutning till kursen. Därefter erbjuds deltagande i examination vid senare kurstillfälle. Omfattningen vid omexamination skall vara densamma som vid ordinarie examination.
Byte av examinator
Student som underkänts två gånger vid examination på kursen eller del av kursen har efter begäran rätt att få annan examinator vid förnyat examinationstillfälle, om inte särskilda skäl talar mot det.
Betygsskala
Godkänd eller Underkänd.
Betygsskala
Tvågradig skalaKurslitteratur
Kursgivaren kommer att tillhandahålla en förteckning över relevant litteratur före kursstart.
Övrig information
Planering och genomförande av kursen skall utgå från kursplanens formuleringar. Kursvärdering samt analys och förslag som rör generell utveckling och förbättring av kursen återkopplas till Forsknings- och forskarutbildningsnämnden av kursansvarig lärare.
Om kursen upphör eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan vid totalt tre tillfällen inom/i anslutning till de två terminer som följer.