Makt i hållbar omställning, 7.5 hp
Power in sustainability transitions, 7.5 credits
7FTEM07
Utbildningsnivå
ForskarutbildningBeskrivning
Makt i hållbar omställning är en 7,5 poängs doktorandkurs. Kursen behandlar teorier och perspektiv som är centrala för att förstå och analysera maktfrågor i relation till hållbar omställning. I kursen får du möjlighet att analysera och kritiskt reflektera över maktförhållanden, och diskutera användbarhet av de olika teorierna och perspektiven i ditt doktorandprojekt.
Inom forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption kommer en serie öppna föreläsningar med fokus på makt och hållbar omställning att anordnas, och dessa föreläsningar kommer att inkorporeras i kursen.
För information och anmälan; [Eva Danielsson](
Kursansvarig; Åsa Svenfelt
Kontaktinformation
-
Åsa Svenfelt
Kursanvarig
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet till kurser på forskarutbildningsnivå har den som har
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper.
Särskild information
Forskarutbildningskursen Makt i hållbar omställning är öppen för doktorander vid Linköpings universitet och andra universitet och har fokus på omställning till hållbara samhällen/system. Kursen bygger på en serie gästföreläsningar tillsammans med seminarier som genomförs efter varje föreläsning. Doktoranderna måste förbereda sig för seminarierna i förväg. Föreläsarna kommer att vara forskare som har skrivit om teorier och/eller perspektiv för att förstå, identifiera och analysera frågor om makt, maktlöshet, egenmakt i relation till hållbarhetsomställningar. Omställning till hållbar konsumtion kommer att vara ett särskilt fokus. Kursen hålls på engelska.
Lärandemål
Efter att ha slutfört kursen ska doktoranden:
- kunna redogöra för olika teorier och perspektiv på makt i relation till hållbar omställning
- kunna analysera och kritiskt reflektera över makt i hållbar omställning, både på ett generellt plan, i specifika kontext och på olika nivåer i samhället
- kunna använda teorier/perspektiv på makt för att reflektera över doktorandens eget forskningsprojekt
- kunna muntligt och skriftligt presentera och kritiskt förhålla sig till teorier och perspektiv på makt i relation till hållbar omställning
Kursinnehåll
Kursens fokus är teorier och förhållningssätt som är centrala för att förstå och analysera maktfrågor i relation till hållbarhetsomställningar. Omställning relaterad till konsumtion kommer att vara ett särskilt fokus. Under kursen kommer flera perspektiv på hur maktfrågor och relationer i hållbarhetsomställningar kan förstås och adresseras att tas upp. Dessa perspektiv kommer att presenteras av inbjudna föreläsare som har publicerat sig i ämnet.
Föreläsningarna kommer att åtföljas av diskussionsseminarier. Doktoranderna kommer att läsa litteratur inför varje föreläsning och seminarium i förväg och förbereda en skriftlig reflektion. Det kommer också att finnas seminarier där doktoranderna själva kan lägga till och presentera ytterligare artiklar som de tycker är viktiga för att förstå makt i omställning.
Studenterna kommer att använda kursens föreläsningar, kurslitteratur och seminarier som grund för att skriva en text som beskriver olika teorier och perspektiv inklusive en diskussion om deras styrkor och svagheter samt deras användbarhet i doktorandernas pågående doktorandprojekt.
Undervisnings- och arbetsformer
Undervisnings- och arbetsformer i denna kurs är föreläsningar och efterföljande seminarier. Dessutom kommer kursledaren att finnas tillgänglig för individuell handledning när doktoranderna skriver sina uppsatser.
Examination
För att bli godkänd på kursen ska följande moment ha genomförts:
• Förberedelser inför och aktivt deltagande under alla seminarier. Frånvaro från seminarier kan kompenseras genom extrauppgifter.
• Välja och presentera av en vetenskaplig publikation om makt, utöver kurslitteraturen, under ett seminarium
• Skriva en reflekterande kursuppgift (2-5 sidor) med syfte att redogöra för perspektiv som tagits upp under kursen samt relatera relevanta delar av kursen till sitt pågående doktorandprojekt.
• Presentera egen och delta i diskussionen av andra studenters kursuppgift vid ett examinationsseminarium.
Student som inte uppnått godkänt resultat erbjuds ett tillfälle till omexamination i anslutning till kursen. Därefter erbjuds deltagande i examination vid senare kurstillfälle. Omfattningen vid omexamination skall vara densamma som vid ordinarie examination.
Byte av examinator
Student som underkänts två gånger vid examination på kursen eller del av kursen har efter begäran rätt att få annan examinator vid förnyat examinationstillfälle, om inte särskilda skäl talar mot det.
Betygsskala
Tvågradig skalaKurslitteratur
Kurslitteraturen är kopplad till temat för seminarierna och de inbjudna föreläsarna. En definitiv litteraturlista för varje seminarium bestäms och skickas ut senast fyra veckor innan seminariet.
Övrig information
En preliminär lista med seminarier och litteratur finns i bilaga 1 Course syllabus: Power in sustainability transitions