Nyckelbegrepp i miljövetenskap och policy , 10.0 hp

Key Concepts in Environmental Science and Policy , 10.0 credits

7FTEM02

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Denna kurs fokuserar på begrepp som är centrala för analys inom miljövetenskap och samhällsdialog inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora, samt offentliga debatter. Vi kommer att undersöka nyckelfrågorna inom miljöhållbarhet och utveckling och hur dessa löses interdisciplinärt baserat på både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv på dessa begrepp. Under kursen kommer studenterna att utforska hur dessa begrepp definieras och används både inom vetenskap och politik genom föreläsningar, seminarier och projekt presentationer.

För mer information och anmälan, kontakta joyanto.routh@liu.se

Kursen ges nästa gång höstterminen 2025

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet till kurser på forskarutbildningsnivå har den som har:

  • Avlagt en examen på avancerad nivå,
  • Fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper

Särskild information

Detta är en obligatorisk kurs i forskarutbildningen i miljövetenskap.

Lärandemål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • Demonstrera en konceptuell förståelse för tvärvetenskaplig miljövetenskap med fokus på hållbar utveckling.

Färdighet och förmåga

  • Kritiskt kunna bedöma hur miljövetenskapliga nyckelbegrepp används i olika vetenskapliga praktiker och diskussioner såväl som i policydiskussioner.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring trender, kontroverser och tolkningar av ett urval nyckelbegrepp inom tvärvetenskaplig miljöforskning med fokus på hållbar utveckling.

Kursinnehåll

I fokus för kursen är begrepp som är centrala för miljövetenskaplig analys och samhällsdialog inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora, samt i offentliga debatter. Under kursen kommer studenterna att utforska hur dessa begrepp definieras och används både inom vetenskap och politik. Genom det tvärvetenskapliga tillvägagångssättet kommer kursen att behandla både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv på begreppen.

Undervisnings- och arbetsformer

Litteraturseminarier, föreläsningar och författande av enskild uppsats.

Under seminarier förs en kritisk diskussion kring centrala begrepp och olika analytiska metoder. Seminarierna kommer också att användas för att diskutera studenternas läsning av litteraturen och deras förståelse och bedömning av styrkor och svagheter hos begreppen i relation till vetenskaplig och politisk analys och dialog.

Examination

Deltagande på seminarier där deltagarna måste kunna visa att de har läst och reflekterat över litteraturen genom aktivt muntligt deltagande och en kortare skriftlig inlämning innan alla seminarier. Deltagarna skriver även en avslutande reflektionsuppsats. Deltagarna har tillgång till 0,5 timmars handledning under skrivprocessen.

Den avslutande uppsatsexaminationen är i första hand skriftlig men det aktiva deltagandet vid uppsatsseminariet vägs också in vid bedömningen.

Alla moment är obligatoriska och närvaro krävs för godkänd kurs.

Det ges möjlighet till omexamination av obligatoriska moment i anslutning till kursen efter dialog med kursansvarig. Därefter erbjuds deltagande i examination vid senare kurstillfälle. Omfattningen vid omexamination skall vara densamma som vid ordinarie examination.

Student som underkänts två gånger vid examination på kursen eller del av kursen har efter begäran rätt att få annan examinator vid förnyat examinationstillfälle, om inte särskilda skäl talar mot det.

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Kurslitteraturen fastställs inför varje gång kursen ges.

Övrig information

Om kursen upphör eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan vid totalt tre tillfällen inom/i anslutning till de två terminer som följer.

För information om kursen och kurstillfälle kontakta mailto: susanne.eriksson@liu.se