Transportekonomi och hållbarhet, 7.5 hp

Transport Economics and Sustainability, 7.5 credits

7FIEI16

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

I den här kursen får du som kursdeltagare lära dig hur transportpolicy, såsom investeringar, prissättning och regleringar, kan analyseras för att stödja beslut i transportsektorn. Du lär dig hur du kan tillämpa mikroekonomisk teori och välfärdsteori på olika transportfrågor.

Anmälan är ej öppen

Kontaktinformation

Behörighetskrav

Antagen till forskarstudier. Masterexamen samt något av följande totalt motsvarande 60 hp på grundutbildningen: Matematik (derivator och integraler med flera variabler; analytisk optimering med begränsningar), Nationalekonomi eller statistik

Målgrupp är antagen till doktorandstudier, inom nationalekonomi, transportvetenskap, transportpolicy, logistik e.dy.

Forskarstuderande vid IEI har förtur till kursen.

Särskild information

I den här kursen får du som kursdeltagare lära dig hur transportpolicy, såsom investeringar, prissättning och regleringar, kan analyseras för att stödja beslut i transportsektorn. Du lär dig hur du kan tillämpa mikroekonomisk teori och välfärdsteori på olika transportfrågor.

Målet är att du som kursdeltagare lär dig allmänna principer för transportefterfrågan, transportkostnader, samt samhällsekonomiska kostnader och nyttor av transporter. Detta inkluderar hur transportrelaterade kostnader och nyttor, så som restid, restidsosäkerhet, trängsel, koldioxidutsläpp, hälsa, trafiksäkerhet och buller, värderas. Du får lära dig hur tillgänglighet kan mätas och värderas. Kursdeltagarna får förståelse för prissättningsprinciper inom transport, såsom prissättning av externa effekter och kostnadstäckning. Externa effekter inkluderar trängsel, utsläpp, olyckor etc. Hållbarhetsfrågorna är därför centrala. Likaså är prissättning och det optimala utbudet av kollektivtrafik centralt.

Hållbara transporter har blivit allt viktigare under de senaste decennierna, särskilt frågan om transportsektorns koldioxidutsläpp. Transportsektorn är dessutom kopplade till fler hållbarhetsfrågor, relaterat till hälsa, närmiljö och social rättvisa. Målet är att du som kursdeltagare ska får förståelse för hur dessa samband ser ut.

Lärandemål

Efter att ha fått förståelse för det generella ramverket för utvärdering av transportpolitik är målet att kursdeltagarna efter kursen ska kunna tillämpa detta på specifika politikområden, såsom kollektivtrafik- och vägtrafikprissättning. Målet är att deltagarna efter avslutad kurs ska kunna förklara hur allmänna ekonomiska begrepp som konsument- och producentöverskott, externa effekter, Pigouvian prissättning, kollektiva nyttigheter, stordrifts- och omfattningsfördelar, marginalkostnad för offentliga medel och dödviktsförlust, kan tillämpas i transportsektorn. Målet är också att deltagarna ska ha en förståelse för hur marknadsmisslyckanden som positiva och negativa externa effekter och stordrifts- och omfattningsfördelar gör att transportsystemen behöver offentliga insatser för att vara effektiva.

Samhällsekonomisk utvärdering av infrastrukturinvesteringar är central för offentligt beslutsfattande. Kursen omfattar en detaljerad beskrivning av komponenterna i en samhällsekonomisk kalkyl av en infrastrukturinvestering.

Efter genomgången kurs ska deltagarna kunna:

  • Förstå och använda sociala kostnads-nyttoanalyser för att analysera transportpolitik som infrastrukturinvesteringar, prissättning och regleringar, förstå dess fördelar och begränsningar och hur den kan användas som beslutsstöd.
  • Förstå och använda mikroekonomiska koncept och verktyg för att identifiera och analysera marknadsmisslyckanden inom transportsektorn, såsom externa effekter, odelbarhet och stordriftsfördelar
  • Använda mikroekonomiska koncept och verktyg för att föreslå och utforma politiska instrument för att hantera marknadsmisslyckanden inom transportsektorn, såsom regleringar, skatter och subventioner
  • Använda mikroekonomiska koncept och verktyg för att analysera klimatpolitiken inom transportsektorn, och relatera hållbarhetsbegrepp till kostnadseffektivitet och kostnadsnyttoanalyser
  • Relatera begrepp från transportekonomi till metoder som används i transportmodellering

Kursinnehåll

  • Transportefterfrågan och samhällsekonomiska och nyttor av transporter
  • Principer för välfärdsberäkningar och modeller, samhällsekonomisk kostnadseffektivitet vs hållbarhet
  • Prissättning i transportsektorn
  • Samhällsekonomiska kalkyler av investeringar i transportsektorn

Examination

Godkända inlämnade övningsuppgifter och godkänd muntlig redovisning av övningsuppgifter

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Anges vid kursstart.

Övrig information

Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför utbildningen.

Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.

Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.

Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.