Ekonomisk sociologi, 7.5 hp
Economic sociology, 7.5 credits
7FIEI14
Utbildningsnivå
ForskarutbildningBeskrivning
Syftet med denna kurs är att ge en översikt över sociologiska perspektiv på marknader och deras interaktion med företag, myndigheter, och regeringar i marknadsekonomiska samhällen.
Anmälan är ej öppen.
Kontaktinformation
-
Jacob Habinek
Examinator
Behörighetskrav
Antagen till forskarstudier. Forskarstuderande vid IEI har förtur till kursen.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska deltagarna på avancerad nivå kunna:
- visa kunskap om de viktigaste teman och texterna i ekonomisk sociologi,
- förklara och kritiskt granska ekonomiska sociologiska begrepp och teorier, och
- genomföra en analys som behandlar både empiriska och teoretiska frågor inom ekonomisk sociologi.
Kursinnehåll
De senaste decennierna har ekonomisk sociologi blivit ett av de mest aktiva områdena inom samtida sociologi. Syftet med denna kurs är att ge studenterna en översikt över sociologiska perspektiv på marknader och deras interaktion med företag, myndigheter, och regeringar i marknadsekonomiska samhällen. Den första delen av kursen introducerar studenter till nyckelbegrepp inom ekonomisk sociologi såsom osäkerhet, nätverk, institutioner och konventioner. Den andra delen av kursen kommer att tillämpa det sociologiska synsättet på en eller flera samtida utvecklingar i ekonomin, eventuellt inklusive finansiering, plattformsekonomier, jämförande marknadsekonomiska analys, globalisering och inkomstskillnader.
Undervisnings- och arbetsformer
Undervisning sker i form av föreläsningar, litteraturstudier och seminarier. Utöver detta ska den studerande utöva självstudier. Undervisningsspråk är engelska eller svenska.
Examination
Kursen examineras genom inlämningsuppgifter, aktivt deltagande i seminarier samt en avslutande individuell skriftlig uppgift. Detaljerad information om examinationen finns i kursens studiehandling.
Betygsskala
Tvågradig skalaKurslitteratur
Anges vid kursstart.
Övrig information
Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför utbildningen.
Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.
Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.
Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.