Rättsvetenskaplig etik, 7.5 hp

Jurisprudence, moral philosophy and ethics, 7.5 credits

7FIEI12

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Syftet med kursen är att deltagarna ska introduceras för rättsfilosofiska och moralfilosofiska teorier i ett rättsvetenskapligt sammanhang med målet att deltagarna ska kunna göra medvetna etiska ställningstaganden i sin roll som forskare.

Kursen kommer att gå på kvartsfart från oktober 2024 – mars 2025.

Anmälan

https://forms.office.com/e/PK0RXBQQJ8

Kontaktinformation

Behörighetskrav

Antagen till forskarstudier samt ha akademiska juridiska kunskaper motsvarande affärsjuridisk masterexamen, masterexamen i rättsvetenskap, svensk juristexamen eller motsvarande. Målgrupp är forskarstuderande inom det rättsvetenskapliga området.

Anställda eller antagna till forskarutbildning vid universiteten i Linköping, Karlstad och Örebro har förtur till kursen.

Lärandemål

Syftet med kursen är att deltagarna ska introduceras för rättsfilosofiska och moralfilosofiska teorier i ett rättsvetenskapligt sammanhang med målet att deltagarna ska kunna göra medvetna etiska ställningstaganden i sin roll som forskare.

  • Deltagarna ska efter avslutad kurs ha utvecklat en fördjupad förståelse för teoretiska och metodologiska frågeställningar som gäller förhållandet mellan rättsliga och utomrättsliga normer och värden inom centrala rättsområden, samt ha förvärvat kunskaper om rättsfilosofiska och moralfilosofiska teorier och metoder av betydelse för rättsvetenskapen.

  • Deltagarna ska efter avslutad kurs ha utvecklat en förmåga att identifiera och strukturera rättsfilosofiska, moralfilosofiska och forskningsetiska frågeställningar, samt ha utvecklat en färdighet att tillämpa olika norm- och värdeteorier i ett rättsvetenskapligt sammanhang.

  • Deltagarna ska efter avslutad kurs ha fördjupat sin insikt i den rättsfilosofiska och moralfilosofiska forskningens möjligheter och begränsningar.

  • Deltagarna ska efter avslutad kurs på ett medvetet och ändamålsenligt sätt kunna sätta sina forskningsstudier i relation till rättsfilosofiska och moralfilosofiska teorier, samt göra medvetna forskningsetiska val.

Kursinnehåll

Kursen tar upp följande:

  • rättsfilosofiska och moralfilosofiska teorier och metoder och deras betydelse för rättsvetenskapen och läran om rättskällorna,
  • förhållandet mellan rättskällor och etik,
  • skillnader och likheter i nämnda sammanhang mellan olika rättsområden (offentlig rätt och civilrätt),
  • forskningsetik och rättsvetenskaparens professionalism.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen sker genom analoga och digitala föreläsningar och seminarier samt skrivövningar. Kursen ges inom ramen för samarbetet med universiteten i Örebro och Karlstad och enskilda analoga undervisningstillfällen kan därför komma att lokaliseras till något av dessa andra lärosäten.

Undervisningsspråk: svenska.

Examination

Aktivt deltagande på föreläsningar och seminarier.

Enskilda projektuppgifter i samband med kursträffar samt en individuell skriftlig slutrapport som ventileras i seminarieform.

Kurspoängen är inte “delbar”, utan samtliga uppgifter etc. ska vara fullgjorda och godkända för att poäng ska ges för fullgjord kurs.

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Anges vid kursstart.

Övrig information

Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför utbildningen.

Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.

Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.

Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.