Orienteringskurs i företags- och managementforskning, 4.0 hp

Orientation to Business and Management Research, 4.0 credits

6FIEI51

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Målgruppen för kursen är doktorander som bedriver forskning inom industriell ekonomi eller företagsekonomi och som nyligen påbörjat sin forskarutbildning. Kursen fungerar som en institutionsgemensam kurs för samtliga forskarstuderande antagna till ASP Industriell ekonomi respektive Företagsekonomi vid IEI men är även öppen för doktorander inom närliggande ämnen.

Kontaktinformation

Behörighetskrav

Antagen till forskarstudier. Forskarstuderande i ASP Industriell ekonomi respektive Företagsekonomi vid IEI har förtur till kursen.

Särskild information

Målgruppen för kursen är doktorander som bedriver forskning inom industriell ekonomi eller företagsekonomi och som nyligen påbörjat sin forskarutbildning. Kursen fungerar som en institutionsgemensam kurs för samtliga forskarstuderande antagna till ASP Industriell ekonomi respektive Företagsekonomi vid IEI men är även öppen för doktorander inom närliggande ämnen.

Lärandemål

Kursen är utformad för att introducera förmågor och färdigheter i enlighet med högskoleförordningens mål för forskarutbildningen, genom att:

  • visa förmåga att kritiskt, självständigt, kreativt och med vetenskaplig noggrannhet identifiera och formulera frågeställningar (mål 4),
  • visa förtrogenhet med vetenskaplig metodik i allmänhet (mål 2a),
  • samt värderingsförmåga och förhållningssätt genom att visa fördjupad insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används (mål 11).

Efter genomförd kurs ska doktoranden:
  • ha utvecklat sin förmåga att göra välgrundade val i sin egen forskning (problemformulering, metoder, teorier och avgränsningar),
  • kunna reflektera kring kvalitativ och kvantitativ forskningsdesign och dess relevans inom olika områden,
  • kunna reflektera kring olika typer av forskningsdesign och dess relevans inom olika områden,
  • kunna resonera om forskningens och forskarens roll i samhället och placera sin egen forskning i ett större sammanhang
  • kunna reflektera kring den akademiska publiceringsprocessen, inklusive olika valmöjligheter och deras potentiella konsekvenser,
  • ha fått en överblick över den forskningsmässiga bredden inom företagsekonomi och industriell ekonomi.

Kursinnehåll

Detta är en orienteringskurs och en baskurs som främst riktar sig till forskarstuderande inom industriell ekonomi och företagsekonomi. Kursen består av fem seminarier med olika teman:

  1. Vetenskapens ethos: akademiska normer och utmaningar
  2. Hur kan forskningsproblem formuleras, adresseras och forskningsprocesser designas?
  3. Avhandlingsanalys.
  4. Vad är vetenskaplig publicering? Att förstå och navigera i den akademiska publiceringsprocessen.
  5. Hur bedriver man etisk och transparent empirisk forskning?

Undervisnings- och arbetsformer

Kursen består av fem seminarier. Inför eller efter varje seminarium genomför doktoranderna en individuell inlämningsuppgift.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande samt genomförande av föreskrivna inlämningsuppgifter för respektive seminarium.

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Anges vid kursstart.

Övrig information

Detaljerad kursinformation distribueras i samband med kursstart. Där återfinns schema för kursen, kurslitteratur samt närmare instruktioner.

Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som studenter med olika kompetens, bakgrund och livssituation tillför utbildningen.

Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.

På students begäran kan kursbevis utfärdas av examinator.

Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.

Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.