Metoder inom tvärvetenskapliga energisystemstudier, 7.5 hp

Methods for interdisciplinary energy systems studies, 7.5 credits

6FIEI23

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Kursen behandlar olika metoder som används inom energisystemforskning från en rad olika discipliner och vetenskapsområden. Blandmetoder (mixed methods) presenteras och diskuteras i kursen. Valet av metoder sker utifrån de medverkande doktorandernas behov och forskningsprojekt.

Anmälan är ej öppen.

Kontaktinformation

Behörighetskrav

Doktorander som är antagna till ett relevant ämnesområde. Forskarstuderande vid Forskarskola Energisystem (FoES) har förtur till kursen.

Särskild information

Kursens målgrupp är doktorander som har ett intresse för energifrågor, framförallt doktorander som är antagna till Forskarskola Energisystem (FoES).

Lärandemål

Efter avklarad kurs ska doktoranden kunna:

  • beskriva kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder som används inom energisystemstudier
  • värdera och reflektera över forskningsmetoder som används inom energisystemstudier
  • reflektera över och diskutera begrepp såsom validitet, tillförlitlighet och osäkerhet vad gäller metoder för energisystemstudier
  • värdera och reflektera över blandmetoder
  • beskriva och diskutera hur olika metoder kan kombineras och användas i den enskilda doktorandens forskningsprojekt
  • använda nätverket av kursdeltagare

Kursinnehåll

Kursen behandlar olika metoder som används inom energisystemforskning från en rad olika discipliner och vetenskapsområden. Blandmetoder (mixed methods) presenteras och diskuteras i kursen. Valet av metoder sker utifrån de medverkande doktorandernas behov och forskningsprojekt.

Undervisnings- och arbetsformer

Kursen består av obligatoriska kursträffar (2-3 dagar per träff) och mellan dessa träffar används olika typer av web-baserad kommunikation i kursen. Kursen ges på engelska.

Kursen ges i form av föreläsningar, seminarier och ett individuellt arbete. En del av kursen genomförs under de obligatoriska träffarna, medan andra delar genomförs mellan de obligatoriska träffarna via t.ex. ett web-verktyg.

Examination

  • Individuell uppgift
  • Genomföra en föreläsning om metoder eller ge feedback på föreläsningar från andra deltagare.
  • Aktivt deltagande i alla delar av kursen

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Anges vid kursstart.

Övrig information

De obligatoriska kursträffarna sker på olika orter i Sverige. Kursen ges av Forskarskola Energisystem (FoES).

Antalet kursdeltagare är begränsat till ca 20 doktorander. Kurskommitten har rätt att välja kursdeltagare så att det blir en lämplig blandning på doktorander med olika disciplinär bakgrund. Doktorander som är antagna till Forskarskola Energisystem

(FoES) ges förtur och antagning kommer även att baseras på när ansökan om deltagande kommer in samt den sökandes akademiska bakgrund.

Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför utbildningen.

Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.

Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.

Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.