Forskningskommunikation för doktorander, 5.0 hp

Communicating Science for PhD, 5.0 credits

0FIEI06

Utbildningsnivå

Forskarutbildning

Beskrivning

Kursen syftar till att identifiera strategier för kommunicerandet av vetenskaplig kunskap, tillträde till medierna och det offentliga rummet och tillämpa olika intervjutekniker. Dessutom syftar kursen till att forskarstuderande ska kunna presentera egen forskning på sådant sätt att allmänhet, forskningsfinansiärer och andra berörda kan förstå och ta del av det som kommuniceras.

Anmälan är ej öppen.

Behörighetskrav

Antagen till forskarstudier samt har producerat eget forskningsunderlag att presentera för allmänheten. Forskarstuderande vid IEI har förtur till kursen.

Särskild information

Det här är en institutionsgemensam kurs för samtliga forskarstuderande vid IEI.

Lärandemål

Kursen syftar till att identifiera strategier för kommunicerandet av vetenskaplig kunskap, tillträde till medierna och det offentliga rummet och tillämpa olika intervjutekniker. Dessutom syftar kursen till att forskarstuderande ska kunna presentera hela alternativt delar av egen forskning på sådant sätt att allmänhet, forskningsfinansiärer och andra berörda kan förstå och ta del av det som kommuniceras.

Målet är att forskarstuderande ska kunna utarbeta kommunikationsplan för den egna forskningen, identifiera nyhetsvärdet och presentera hela eller delar av egen forskning på ett populärvetenskapligt sätt.

Kursen riktar sig till doktorander på IEI inom alla forskarutbildningsämnen och syftar även till att ge en övergripande inblick i den forskningsmässiga bredd som existerar inom institutionen. Kursen har utformats för att introducera förmågor och färdigheter, enligt högskoleförordningens mål för forskarutbildningen, genom:

  • att visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt med auktoritet presentera och diskutera forskning och forskningsresultat i dialog med vetenskapssamhället och samhället i övrigt (7)
  • att visa förutsättningar för att såväl inom forskning och utbildning som i andra kvalificerade professionella sammanhang bidra till samhällets utveckling och stödja andras lärande (9)

Kursinnehåll

Teori blandat med praktiska övningar samt diskussioner i mindre grupper. Reflektion och fördjupning förväntas i kursen. I kursen ingår att läsa och reflektera kring vetenskaplig litteratur som är lämplig för kommunikation av forskning.

Undervisnings- och arbetsformer

Föreläsningar, workshops samt muntlig och skriftlig presentation av eget material.

Examination

Examination består i aktivt deltagande i undervisningsmomenten, inlämning av strategiskt dokument kring kommunikation, samt muntlig och skriftlig presentation av egen forskning på populärvetenskapligt sätt.

Betygsskala

Tvågradig skala

Kurslitteratur

Anges vid kursstart.

Övrig information

Kursen beaktar lika villkor och har som mål att ta tillvara de resurser som

studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför

utbildningen.

Litteraturlista och schema fastställs i annan ordning.

Kursutvärdering ska göras av kursansvarig efter varje kurstillfälle.

Resultatet av kursutvärderingen ska kommuniceras till deltagarna för denna kursomgång och kommande kursomgång samt Forskarutbildningsrådet vid IEI.